ATRIAC, de Antwerpse triatlon- en duatlonclub is bijna zo oud als de sport zelf. In 1984, één jaar na de eerste Belgische kampioenschappen werd ATRIAC opgericht. Het is de eerste en de oudste triatlonclub van het land.

Al vrij snel zijn er 40 leden. Marc Van Looy is het eerste uithangbord. Hij wordt de winnaar van de eerste superprestige, een regelmatigheidscriterium dat nu nog altijd bestaat maar dan wel onder een andere naam.

De voorbije 20 jaar was ATRIAC één van de toonaangevende clubs van het land. Handenvol toppers maakten deel uit van ATRIAC. Enkele namen : Lieve Paulus, Katleen Smet, Philip Segers, Bert Jammaer, Marc Herremans, Peter Croes, Sofie Goos, Katrien Verstuyft, Bart Aernouts, ….

De jongste jaren zag ATRIAC het ledenaantal gevoelig stijgen en zijn we gegroeid naar een club van om en bij de 200 leden.

De jongste jaren legde ATRIAC meer en meer het accent op het uitbouwen van een zeer goede structuur. De jonge triatleet moet de weg kunnen vinden naar ATRIAC, de getalenteerde tiener en de ervaren topper moeten bij ATRIAC de kans krijgen om aan hun carrière te bouwen. Talentdetectie, begeleiding en doorstroming zijn sleutelbegrippen in de werking van ATRIAC. Maar ook de ‘ doordeweekse ‘ recreant moet zich bij ATRIAC goed blijven voelen. Zonder recreanten immers geen bloeiende club.

Topsportclub

In de zomer van 2006 kreeg ATRIAC van de stad Antwerpen, het label ‘topsportclub’. Het was een enorme stimulans om tot een kwalitatief sterk kransje te mogen behoren waaronder enkele bekende basketbal- en voetbalclubs uit het Antwerpse.

Als topsportclub dienden we te voldoen aan een aantal voorwaarden en zo werd de eerste jaren sterk gewerkt aan een structuur om Topsport ATRIAC in goede banen te leiden. Als tweede prioriteit stond de kwaliteitsborging op het programma zodat atleten, deel uitmakende van Topsport ATRIAC, steeds en altijd kunnen opgevolgd worden.

Om toe te treden tot topport hanteren we een aantal normen. Louter en alleen resultaten zeggen niet altijd alles. Enkele belangrijke normen zijn: maturiteit (kan de atleet zelfstandig trainen), trainbaarheid (hoeveel kan de atleet trainen), geschiedenis (hoeveel heeft de atleet al getraind), mentale ingesteldheid, ….

De voorbije jaren diende ATRIAC dus te evolueren en dit zowel op organisatorisch als op sportief gebied. In geen tijd nestelde ATRIAC zich aan de Belgische en internationale top. Voorbeelden van de snelle evolutie : de nationale titels van onder andere Kjell Verleysen, Katrien Verstuyft, titels op de nationale ploegenkampioenschappen,  overwinningen in de internationaal vermaarde Ironmans van Lanzarote en Florida, thuisoverwinningen ook op de halve Ironman van Antwerpen met Sofie Goos en Bart Aernouts, die laatste werd ook wereldkampioen duatlon. Toen ATRIAC in het topsportproject stapte, had de club niet kunnen denken dat dergelijke stroom aan topresultaten mogelijk zou zijn.

Topsport ATRIAC is momenteel uitgegroeid tot een “team” met een dertigtal atleten. We willen de atleten al vanaf een  jonge leeftijd “opvoeden” in de topsport en om dit op te bouwen starten we vanaf de leeftijd van 12 jaar. We trachten dan ook om deze atleten de laten doorgroeien naar de elite!
De jongste jaren is het aantal podiumplaatsen en de algemene prestaties bij de jongeren en beloften duidelijk toegenomen.

Sinds de hervorming van het team in 2015 behaalden onze dames en heren samen meer dan 100 overwinningen, waaronder 4 belgische titels ploegentriatlon, een Olympische selectie van Katrien Verstuyft in Rio 2016, 2 belgische titels kwarttriatlon, een belgische titel sprinttriatlon, 2 belgische titels halve triatlon, 2 belgische titels crosstriatlon, 2 eindoverwinningen in het Top Team Triatlon Series (T3 Series) en 9 T3 Series manches. In 2017 was ATRIAC meest het succesvolle team met de eindoverwinning van de T3 Series bij de vrouwen, 8 van de 11 te winnen belgische titels triatlon, 1 ETU Cup, een deelname aan de Grand Final van de World Triathlon Series en een 4e plaats op het Europees Kampioenschap Triatlon voor Clubs.